Word abonnee

Artikelen

De wereld is in de ban van het coronavirus en overal worden maatregelen genomen om verdere verspreiding ervan tegen te gaan. Dit heeft ook gevolgen voor het onderwijs voor financials. De klassikale opleidingen zijn geannuleerd of uitgesteld. Maar je professionele ontwikkeling hoeft niet stil te staan. Er kan meer dan je denkt.

Bij NIBE-SVV bijvoorbeeld werkt men met man en macht om het onderwijs toch mogelijk te maken. NIBE-SVV wordt daarbij geholpen door een ‘gelukkig toeval’. Het afgelopen jaar was NIBE-SVV namelijk al druk bezig met de selectie van een goede tool voor online onderwijs als alternatief naast de fysieke klassikale bijeenkomsten. Daarmee zijn reistijden te verminderen en kunnen deelnemers uit alle windstreken samen in een groep tegelijk les krijgen. Verschillende systemen werden getest, pilots gedraaid, de beste tool geselecteerd en alle interne processen hiervoor ingeregeld. De ontwikkeling van onderwijs in een virtual classroom verliep voorspoedig. De introductie van deze nieuwe Virtual Classroom wilde NIBE-SVV samen laten vallen met de Wft (PE)-examentrainingen vanaf 1 april 2020. Maar het liep door de coronamaatregelen toch net iets anders.

Van de nood een deugd
Klassikale opleidingen en trainingen moesten geannuleerd worden vanwege het gevaar op verspreiding van het coronavirus. Maar de voorbereidingen voor de introductie van de Virtual Classroom hebben NIBE-SVV in staat gesteld om heel veel klassikale lessen toch online door te laten gaan. Per opleiding of training werd bekeken of het mogelijk was om de onderwijsmethodiek van de Virtual Classroom in te zetten. 

Het gemak van de Virtual Classroom
De Virtual Classroom (VC), eerst alleen bedoeld voor de Wft-examentrainingen en nu dus ook voor andere opleidingen, is een virtuele lesruimte, die het gemak van studeren op afstand combineert met de voordelen van klassikaal leren.

Klassikaal én online
Als je deelneemt aan een Virtual Classroom woon je live de bijeenkomst bij, terwijl je thuis bent. Je bevindt je in een online ruimte met een docent en medestudenten. Je kunt vragen stellen en de dialoog aangaan. Kortom, volop interactie met de groep en de docent, zonder dat je daarvoor fysiek met elkaar in één ruimte hoeft te zijn. 

In deze moeilijke tijd, waarin veel niet kan, blijkt dat er dus ook veel wél kan.

De voordelen van de Virtual Classroom
•    studeren vanuit huis: je hoeft niet naar een locatie elders in het land;
•    tijdsbesparing: geen reistijd (meer tijd voor andere dingen);
•    live-verbinding: klassikale ervaring, net als in een fysieke lesomgeving; 
•    interactief: stel vragen aan de docent en werk samen met medestudenten;
•    geen reiskosten (én vriendelijker voor het milieu);
•    kleine groepen: maximaal zestien personen;
•    nog een klein pluspunt: de trainingen worden waarschijnlijk minder snel geannuleerd vanwege te weinig deelnemers. Cursisten uit het hele land kunnen namelijk bij elkaar in een groep worden geplaatst.


Meer weten?
Wil je weten welke opleidingen je kunt volgen in de Virtual Classroom bij NIBE-SVV? Of wil je meer informatie over deze virtuele leeromgeving? Op de website van NIBE-SVV, www.nibesvv.nl, lees je er meer over. Je vindt er ook een video, met een demonstratie van de Virtual Classroom (zie www.nibesvv.nl/virtual-classroom.html). 

Sort & filter
1 - 20 van 100
1 - 20 van 100
-->