Word abonnee

Federatiewebinar: Pak je rol als gids in mistig pensioenlandschap

20.05.2021 2021 Pensioen, leven en vermogen Evenement

Op 20 mei 2021 vanaf 16:30 uur organiseert de Federatie van Assurantieclubs het webinar ‘FvActueel: pak je rol als gids in mistig pensioenlandschap’. Voorzitter van de Federatie, Bert Sonneveld, ontvangt Erik Willems, pensioenconsultant bij APS Pensioen- & Inkomensteam, en Henk Smit, directeur eigenaar van Quorim.

  • Datum: 20 mei 2021
  • Tijd: 16.30-17.30 uur
  • Locatie: online evenement

Pensioenlandschap

Het pensioenlandschap is vooral door de perikelen bij de overheid en pensioenfondsen de afgelopen jaren stevig in beweging. Veel werkgevers vragen zich af wat het effect is van alle aanstaande en al ingevoerde wettelijke veranderingen op de pensioenregeling(en) binnen hun bedrijf.

Medewerkers ervaren over het algemeen pensioen als lastig. Daardoor kiezen ze ervoor zich er maar niet in te verdiepen. De gevolgen hiervan kunnen enorm zijn. Door hun relatief beperkte kennisniveau kan alleen heldere communicatie zorgen voor een ommekeer op dit gebied. 

Ook bij ondernemers leven vragen over hun pensioen. Vroeger mocht dat in eigen beheer binnen hun BV, maar sinds het afschaffen hiervan worden veel ondernemers niet meer ondersteund op dit gebied. Vroeger verzorgden accountants en fiscalisten een groot deel van de ondersteuning bij pensioen in eigen beheer. Nu – omdat ook voor hen een vergunningsplicht geldt – lijkt de ondernemer de weg naar advies niet meer te vinden. Daarbij komt dat veel financieel adviseurs in de afgelopen jaren afscheid genomen hebben van hun vergunning om te mogen adviseren over pensioen (in verband met de Wft-vakbekwaamheidseisen).

Toch is het intermediair – als belangrijke partner van de werkgever – bij uitstek geschikt om werkgevers, die zoekende zijn op het gebied van pensioen of nog niet weten wat er allemaal te gebeuren staat, de helpende hand te bieden. De pensioendeelnemer – ook een belangrijke partner – moet worden geholpen aan goede ondersteuning door heldere communicatie en financiële planning.

Webinar van de Federatie van Assurantieclubs

In het webinar worden onderstaande vragen/onderwerpen behandeld:

  • Wat staat er te gebeuren op pensioengebied qua wetgeving (onder andere naar aanleiding van het pensioenakkoord)?
  • Wat moet de werkgever ermee en wat vooral niet?
  • Welke kansen liggen er op het gebied van medewerkerscommunicatie in de breedte?
  • Is er nog toekomst voor het pensioen van de ondernemer(dga)?

Voor wie?

Dit webinar is met name bedoeld voor financieel adviseurs die óf geen pensioenvergunning meer hebben maar wel hun klanten willen ondersteunen op dit gebied, óf die nog wel een vergunning hebben maar zich afvragen – met alles wat er op hen en hun klanten afkomt – of ze alles zelf kunnen oplossen. Volgens Federatievoorzitter Bert Sonneveld ben je in een uur inzicht in wat er speelt op pensioengebied. En ook weet je hoe je moet handelen als je vragen krijgt van werkgevers, pensioendeelnemers en ondernemers.  Sonneveld: “Het is een gemiste kans voor financieel adviseurs om – ook zonder pensioenvergunning – niet op de hoogte te zijn van wat er speelt op pensioengebied. Daarom is dit een mooi onderwerp voor dit webinar”.

Aan tafel

Gastspreker is Erik Willems. Hij is 52 jaar en werkt sinds 1993 in het pensioenvakgebied. Via Delta Lloyd doorliep hij de pensioenacademie bij Akkermans en na zijn stageperiode ging hij in dienst bij APS Pensioenteam en is nog steeds werkzaam voor dit bedrijf. APS Pensioen- & Inkomensteam is met 22 medewerkers een van de weinige, middelgrote advieskantoren die zich met pensioen- en inkomensadvies op het MKB richten.

De andere gastspreker is Henk Smit. Hij is zijn carrière begonnen in 1985 bij de Rabobank. Vervolgens is hij werkzaam geweest bij de rechtsvoorganger van a.s.r. verzekeringen, AMEV Verzekeringen, waar hij 13 jaar verschillende functies had. In 2003 is Henk gestart met Quorim en adviseert hij zowel zakelijke als particuliere relaties. Henk is Gevolmachtigde Agent en Registeradviseur Verzuim en Inkomensmanagement. 

De ‘dagvoorzitter’ van het webinar is Bert Sonneveld. Hij is voorzitter van de Federatie van Assurantieclubs en heeft brede ervaring in de financiële dienstverlening (Allianz en Akkermans & partners, directeur FFP en de laatste 5 jaar Manager Marketing & Acceptatie bij de Vereende):

Aanmelden

Alle leden van de aangesloten assurantieclubs en alle geïnteresseerden zijn van harte welkom om de uitzending te bekijken. Aan niet-leden vraagt de Federatie alleen of de besturen van assurantieclubs hen mogen benaderen met de vraag om lid te worden. Je kunt je kosteloos aanmelden via www.assurantieclubs.nl.

Meer evenementen en webinars

-->